Niełatwa klasyka
W trzecim odcinku bohaterowie mierzą się ze sporym wyzwaniem, bo potrawa nie należy do typowych polskich dań obiadowych. To cordon bleu z cielęciny, podany z serem bursztynowym z sałatą ze śmietaną i szczypiorkiem oraz ziemniakami ratte z masłem.
Uczestnicy 3. odcinka
Ada i Pierre z Warszawy, czyli polsko-francuska para, przez chwilę czuje się pewniej, ale jak wiadomo, od samego jedzenia pierogów nie przybywa umiejętności ich lepienia. Pierre danie dobrze znał i wielokrotnie jadał, jednak gotowanie idzie mu niczym jazda rowerem po wyboistych paryskich brukach. Natalia i Michał z Leszna w tej konkurencji pędzą przed siebie, nie oglądając się na rywali. Do tego stopnia, że Michał kilka razy się zapędza za bardzo... Z kolei Marlena i Rafał z Łodzi na pewno pamiętają, jak kroić mięso wzdłuż włókien, czyli nie w bok, ale też nie w poprzek...
Podział obowiązków
Przez cały czas panie muszą nie tylko kierować pracami panów, odpowiednio ich instruując i na odległość zażegnując większe i mniejsze kuchenne katastrofy, ale też intensywnie ich motywować, co przybiera czasami komiczne, a czasami przeciwskuteczne formy… Kto zdaje najlepiej test z gotowania i komunikacji z drugą połówką? Dlaczego kuchnia i gotowanie sprzyjają pikantnym żartom i skojarzeniom? Dlaczego warto gotować we dwoje? Odpowiedzi w trzecim odcinku „Para do gara. Ona mówi, on gotuje” 9 września o godz. 17:00.
Dodatki podnoszą poprzeczkę
W czwartym odcinku nie brak niespodzianek i wyzwań, bo czas wyjść poza tradycyjne i wszystkim znane smaki. Bohaterowie nie mają łatwego zadania, bo choć dorsz budzi raczej swojskie skojarzenia, to polędwica z dorsza z sosem alle vongole, parmezanem tuille, różyczkami kalafiora i purée z marchewki z rozmarynem i cytrusami przeistacza się w tajemniczą i obco brzmiącą potrawę.
Uczestnicy 4. odcinka
Amelia i Piotrek z Podhala, którzy liczyli na schabowego z kapustą, kończą na liczeniu muszelek, a w zapamiętaniu przepisu pomaga im... łazienkowy marmur. Paweł i Martyna, czyli rajdowcy z Białegostoku, przy okazji kulinarnych zmagań opowiadają m.in. jakie prezenty najbardziej cenią kobiety na Podlasiu. Krzysztof i Karolina z Warszawy dają się zapamiętać z szukania... Szukania wszystkiego! Więcej w czwartym odcinku show w Czwórce 10 września o godz. 17:00.
Kulinarna rozrywka
„Para do gara. Ona mówi, on gotuje” to nowy program rozrywkowy, którego gospodarzem jest Mateusz Gessler, znakomity kucharz, restaurator, autor książek i juror programów kulinarnych. W każdym odcinku show widzowie śledzą rywalizację trzech par uczestników - małżeństw, rodzeństw lub przyjaciół - o zwycięstwo i nagrodę pieniężną za najlepiej przyrządzone danie według przepisu prowadzącego.
„Para do gara. Ona mówi, on gotuje” w sobotę i niedzielę o godz. 17:00 w Czwórce.