Uczestnicy odcinka
W kuchni żółtej walkę podejmują Ada i Pierre z Warszawy. Ona uczy języków, a on jest specjalistą od kryptowalut. W niebieskich strojach występują Marlena i Rafał z Łodzi, którzy zajmują się nieruchomościami i branżą spożywczą. Trzecia para to Justyna i Wojtek z Gliwic, kelnerka i finansista, którzy gotują w czerwonej kuchni. Która z par najlepiej wykonuje zadanie i wygrywa ten odcinek programu?
Trudne zadanie
- Witajcie w mojej kuchni. Będziecie dziś w niej rządzić, przynajmniej przez jakiś czas - wita panie Mateusz Gessler. Okazuje się, że Ada jest wegetarianką, więc próbowanie cordon bleu z cielęciny może być dla niej wyzwaniem. Szef, podając szczegółowy przepis, musi zapanować nad falą pieprznych skojarzeń i śmiechu. Później robi się jeszcze goręcej, ale dlatego, że uczestniczki orientują się, ile mają do zapamiętania. - Jesteście w lesie, ale ja jestem dobrym człowiekiem, więc daję wam listę składników - podsumowuje prowadzący. Taką samą listę, tylko że z gramaturą i przepisem, widzowie mogą znaleźć w programie i w serwisie smaker.pl.
Wyrównane szanse
Wydawałoby się, że Francuz Pierre powinien mieć przewagę nad przeciwnikami, ale mimo że wiele razy jadł cordon bleu, to nigdy go nie robił. Ma nadzieję, że nie będzie miał problemów ze zrozumieniem polskiego przepisu. Dla Rafała i Marleny kłopotliwe jest sprecyzowanie instrukcji krojenia mięsa: czy miało być wzdłuż, czy w poprzek włókien? Niewiele ustępują im czerwoni, ale Natalia posuwa się do gróźb, aby zmotywować Michała do wygranej. Czy są skuteczne?
Czy aby zgodnie z przepisem?
Krojenie mięsa to nie jedyna problematyczna kwestia. Panie miały zapamiętać sposób przyrządzenia dania i przekazać te instrukcje partnerom. Pamięć jest jednak zawodna, a panowie w gorącej wodzie kąpani. Wykonują czynności, nie czekając na szczegóły. I tak Ada zapomina o poleceniu nagrzania piekarnika, Rafał kroi mięso na zbyt małe kawałki, w które nawet po rozbiciu trudno będzie cokolwiek zawinąć, a niedokładne instrukcje Natalii powodują, że Michał nie umie nawet przekroić czosnku na pół.
Oceny dobre i lepsze
Powodzenie kulinarnego zadania panie oceniają, kosztując każdego z dań z zasłoniętymi oczami. Jak komentują dania partnerów? - Może jednak lubię mięso - rzuca Ada, próbując dania Pierre'a. - Trochę przypalona panierka - krytykuje męża Natalia. - To danie było zupełnie inne, soczyste - chwali z kolei Marlena. Jakie noty wystawiają swoim ukochanym i rywalom? W sumie padają aż trzy „dziesiątki”.
Kto zwyciężył?
Ostateczny wynik zależy od oceny Mateusza Gesslera, który nie jest tak szczodry w przyznawaniu punktów jak uczestniczki. Czas na „la dégustation”. Kto zrobił ziemniaki określone przez eksperta jako „petarda”? Które danie zachwyciło go wizualni? A kto podpadł grubością mięsa? Zwycięska para zdobywa 8 tysięcy złotych nagrody i uznanie szefa kuchni. Zobacz, kto to osiągnął!
„Para do gara. Ona mówi, on gotuje” - odcinek 3:
„Para do gara. Ona mówi, on gotuje” w soboty i niedziele o godz. 17:00 w Czwórce.
Oficjalny profil POLSAT na Instagramie - @polsatofficial
Oficjalny profil POLSAT na TikToku - @polsat