Uczestnicy odcinka
W kuchniach Mateusza Gesslera gwiazdy z życiowymi partnerami. Katarzyna Pakosińska i Irakli Basilashvili próbują sił, nosząc żółte barwy. W kuchni niebieskiej starania Michała Kozerskiego pod dyktando Ewy Kasprzyk. Czerwony fartuch zakłada Krzysztof Skiba, wspierany komplementami i instrukcjami przez niedawno poślubioną żonę Karolinę. Czy dłuższy staż to lepsza komunikacja w związku?
Instrukcja szefa
Mateusz Gessler pod nieobecność panów podaje uczestniczkom dokładną recepturę buraczanego risotto z zapiekanym kozim serem. Dodatkiem ma być sałatka z granatem. Jednak to jadalny tiul zaprawiony atramentem z kałamarnicy i popcorn z kaszy sorgo robią największe wrażenie na paniach. Jak je zrobić? Szczegółowa lista produktów i przepis w programie oraz w serwisie smaker.pl.
Do boju!
- Zdejmuję marynarkę, bo czuję, że z wami dziś będzie ogień - mówi do uczestników prowadzący. Po przedstawieniu reguł, opanowaniu zagubienia w kuchni i testach przycisków wyciszających partnerkę, czas start: 50 minut. Michał ma spore problemy z rozpoznaniem produktów, co sprawia, że jego tiul początkowo jest różowy, a nie czarny. Krzysztof nie odróżnia rondla od patelni i traci cenny czas na poszukiwania wagi i miarki. A brak konkretnej instrukcji sprawia, że Irakli zapomina włączyć patelnię przed smażeniem.
Kuchenne plotki
W trakcie gotowania panowie ucinają sobie pogawędki z Mateuszem Gesslerem. Irakli ujawnia, jak poznał Kasię, a obaj panowie mają nadzieję, że mimo ich silnych akcentów widzowie zrozumieją, co mówią. Michał opowiada o ulubionym daniu Ewy, która nie daje mu zapomnieć o kucharskich obowiązkach. Przechodząc do Skiby, szef nie może spokojnie porozmawiać, bo traci równowagę, obserwując jego poczynania i całkowity brak umiejętności kulinarnych. Ta wizyta kończy się krzykiem!
Ocena pań
Zaskakując samych siebie, wszyscy panowie zdążają wyłożyć dania na talerz przed upływem wyznaczonego czasu. Po gratulacjach ich partnerki zaczynają próbę smaku w ciemno. Z zasłoniętymi oczami przyznają punkty od 1 do 10 każdej z potraw, nie wiedząc, kto je zrobił. „Nie budzi wstrętu”, „Trochę czuć spaleniznę”, „Jestem w szoku, ale to jest smaczne” - słychać w komentarzach.
Werdykt
Mateusz Gessler jako ostatni próbuje przygotowanych przez uczestników dań. Jego oceny? „Musisz nad risotto mocno popracować”, „Jak na pierwszy raz, to jest rewelacja”, „Smak się broni” - komentuje kolejne dania. Po wyrównanym głosowaniu pań to noty szefa decydują o wygranej. Czyja potrawa najlepiej smakowała i kto otrzymał 8 tysięcy złotych nagrody?
„Para do gara. Ona mówi, on gotuje” - odcinek 7:
„Para do gara. Ona mówi, on gotuje” w soboty i niedziele o godz. 17:00 w Czwórce.