2023-10-04

„Para do gara”: Obiadowa klasyka z Włoch i ze Śląska

0

Uczestnicy gotują kluski na dwa sposoby: z sosem carbonara i tradycyjnie z dziurką. Mateusz Gessler wymyślił tylko pozornie proste zadanie ugotowania dobrze znanych potraw. Czy włoska kuchnia na pewno jest minimalistyczna? I czy nie ma nic prostszego niż polskie danie z kurczaka? Nowe odcinki „Para do gara. Ona mówi, on gotuje” w sobotę i niedzielę o godz. 17:00 w Czwórce.

Nie taka piękna Italia
Kuchnia włoska zazwyczaj wywołuje miły uśmiech na twarzach Polaków. Nie inaczej początkowo reagują bohaterowie tego odcinka na zapowiedź, że będą przygotowywać prostą i każdemu znaną carbonarę. W praktyce zadanie okazuje się jednak trudniejsze, niż sądzili. Julia i Dawid z Łodzi próbują przeforsować nową płynną wersję makaronu, a kończą na makaronowych ślimakach. Wiktoria i Maksymilian, czyli rodzeństwo z Pomorza prezentuje studenckie podejście do gotowania. Natomiast Emilia i Michał z Warszawy opowiadają historię o kąpieli wodnej, po której świat nie wygląda już tak samo...

Jak zamęczyć ziemniaka?
W tym odcinku do rywalizacji stają tiktokerzy Gabrysia i Maciek z Warszawy, dwójka przyjaciół z Trójmiasta - Dorota i Leszek oraz małżeństwo z Krakowa - Ilona i Marek. Uczestnicy przyrządzają udko kurczaka z kluskami śląskimi. Pomorzanie opracują nowatorski system wielokrotnego gotowania ziemniaków. Gabrysia i Maciek dadzą pokaz młodzieńczego szaleństwa i fantazji, młotkując ziemniaki, uderzając je deską do krojenia, a nawet polewając gorącym olejem. Natomiast Ilona i Marek przy okazji gotowania zdradzają historię o zaręczynach, która jest dowodem na to, że czasem warto poczekać i być wytrwałym. To lekcja, jak nie należy gotować i jak należy dbać o relację.

Para do gara. Ona mówi, on gotuje w sobotę i niedzielę o godz. 17:00 w Czwórce.