Figatelle jaglane
- 200 g kaszy jaglanej
- 1 cebula biała
- 500 ml bulionu warzywnego
- 500 g mąki
- 1 jajko
- 300 g bułki tartej lub bułki „panko”
- 100 g masła
- garść prażonych pestek słonecznika
- mały pęczek natki pietruszki
- sól i pieprz
Kaszę jaglaną płuczemy w zimnej wodzie (w ten sposób pozbywamy się goryczki). Wlewamy bulion do garnka, zagotowujemy, dodajemy kaszę jaglaną, mieszamy i przykrywamy. Gotujemy na mały ogniu. Kiedy kasza wchłonie cały bulion, wyłączamy ogień i pozostawiamy pod przykryciem 10 minut, studzimy kaszę. Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na maśle. Pietruszkę drobno siekamy. Wystudzoną kaszę jaglaną mieszamy z pietruszką, pestkami słonecznika i przesmażoną cebulą. Dodajemy sól i pieprz, dokładnie mieszamy i formujemy kuleczki wielkości śliwki. Obtaczamy kuleczki w mące, jajku i bułce.
Smażymy na głębokim oleju.
Ulipki z pianą
- 2 białka
- 1/4 szklanki śmietany kremówki 36%
- 50 g cukru brązowego
- szczypta soli
- 100 g mąki
- 70 g masła
Masło roztapiamy i studzimy. Łączymy białka ze śmietaną i dokładnie mieszamy. Dodajemy cukier, sól i wystudzone masło. Następnie wsypujemy mąkę. Dokładnie mieszamy, aby ciasto miało jednolitą kremową konsystencję. Rozgrzewamy waflownice. Nakładamy po łyżce ciasta na środek waflownicy i zamykamy. Wafle pieczemy ok. 1 min. Wyjmujemy gorący wafel i natychmiast owijamy wokół wałka do rurek (może być też okrągła rączka łyżki). Po wystudzeniu nadziewamy pianą.
Piana
- 400 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
- 1,5 łyżki cukru pudru
- limonka
- garść drobno pokruszonych pistacji
Śmietankę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder oraz sok i otartą skórkę z limonki. Na koniec dosypujemy pistacje. Mieszamy. Masę wkładamy do rękawa cukierniczego i nadziewamy przygotowane wcześniej ulipki.
„Jesteśmy dla dzieci” w sobotę o godz. 11:00 w Czwórce.
Więcej informacji o działaniach Fundacji Polsat na www.fundacjapolsat.pl