Zanim specjały powstaną i trafią na sklepowe półki i stoły, musi dojść do połączenia kilku elementów. Produkt czy potrawa to swoiste zmiksowanie sztuki kulinarnej, tradycji, innowacji, nauki, zaawansowanych technologii i skomplikowanych procesów - nieraz odbywających się na ogromną skalę.

Na pasjonatów kulinariów czeka w Czwórce prawdziwa telewizyjna uczta. To wyjątkowa radość dla oczu, podczas której można zobaczyć, jak powstają setki wyrobów kulinarnych. Począwszy od krakersów w kształcie zwierzątek, płatków zbożowych o wymyślnych kształtach i rolady lodowej, aż po chińskie bułeczki z krewetkami czy wegański majonez - stworzony według przepisu, który autorowi patentu przyszedł do głowy we śnie.
W jaki sposób góry surowych składników zmieniają się w apetyczne przekąski i potrawy o uzależniającym smaku i kunsztownej formie? Jak robi się je na skalę przemysłową, a jak w małych firmach kultywujących tradycje kulinarnego rzemiosła?
„Fabryka jedzenia” od 31 maja od poniedziałku do piątku o godz. 10:20 i 10:50 w Czwórce.